Brainspotting


Brainspotting je odkril David Grand, Ph.D. pri uporabi EMDR tehnike. Ugotovil je, da položaj očes, torej v katero točko gledamo v procesu osredotočanja na določeno težavo, pomembno vpliva na procesiranje dogodka in spremljajočih čustev.

»Brainspot« je položaj očesa, ki je povezan s težavo, nabito z energijo oziroma čustvi v možganih. Z lociranjem očesnega položaja skupaj s terapevtom in osebnim notranjim doživljanjem refleksnih odzivov dogodka ali čustev stopimo v stik z fiziološkim delom, ki ohranja čustveno izkušnjo v obliki spomina v telesu.

Brainspotting poteka z identificiranjem spomina, procesiranjem in sproščanjem čustvene ali telesne bolečine, travme, disasosiacij ter drugih simptomov v varnem terapevtskem prostoru. 

Brainspotting je učinkovit za vrsto somatskih in čustvenih stanj, predvsem za razreševanje travmatičnih spominov, odkrivanju in zdravljenju globje ležečih travm, ki povzročajo anksioznost, depresijo in druga vedenjska stanja. Lahko se uporabi tudi pri izboljšavanju ustvarjalnosti in učinkovitosti. Proces daje terapevtu dostop tako do procesov v možganih kot v telesu. Cilj je obiti zavedno razmišljanje ter vstopiti v globje čustveno in telesno osnovane dele možganov.